Hvordan behandler man difteri?

Hvordan behandles difteri?

Behandlingen af difteri er en opgave for specialister, hvorfor den foregår på hospitaler. For at behandle difteri gives antibiotika, som effektivt dræber difteribakterien, Corynebacterium diphteriae. Derudover gives der også et antitoksin, som kan neutralisere giftstoffet (toksinet), som er dannet af bakterien. Patienten skal være isoleret, så man ikke smitter andre. I nogle tilfælde kan det blive nødvendigt at anvende en respirator til at hjælpe med at trække vejret, da difteribakterien bl.a. kan få slimhinderne i luftvejene til at hæve op og derved besværliggøre vejrtrækning. I nogle tilfælde kan det blive nødvendigt at fjerne de belægninger i luftvejene, som bakterien har lavet, for at forhindre, at belægninger f.eks. river sig løs og derefter blokerer for vejrtrækningen. Udover undersøgelse af patienten, skal man også undersøge, om nogle af de personer, som den syge har haft kontakt med, er blevet smittet. Man skal være opmærksom på, at personer godt kan være smittet med difteribakterien og dermed smitte andre uden at have symptomer på sygdommen. Personer, som har været i kontakt med en person syg af difteri, tilbydes vaccination mod difteri og en forebyggende antibiotisk behandling.

 

Hvordan stilles diagnosen difteri?

Generelt stilles diagnosen difteri ud fra de symptomer, som sygdommen forårsager, hvilket bl.a. er feber, synkesmerter og andre halsbetændelseslignende symptomer. Lægen kan også pode halsen og sende materialet til dyrkning, hvor det bliver undersøgt for difteribakterien. Dog skal man ikke vente med at opstarte behandlingen, hvis man allerede har en mistanke om difteri bygget på symptomerne, da tidlig behandling er vigtig for overlevelse.

 

Kan man dø af difteri?

Man godt dø af sygdommen difteri, hvis man ikke får den korrekte behandling hurtigt nok. Et af de vigtigste kriterier for, at behandlingen virker, er nemlig, at behandlingen opstartes tidligt. Behandlingen skal helst påbegyndes før, symptomerne på hjerterytmeforstyrrelse og lammelser viser sig. Hvis behandlingen startes tidligt, helbredes næsten alle for difteri.

 

Hvordan ser fremtiden ud efter smitte med difteri?

Fremtiden ser god ud, hvis man får tidlig behandling mod difteri, da næsten alle smittede så overlever. Dog kan man risikere at opleve senfølger resten af livet på grund af sygdommen. Det er senfølger som lammelser i ansigtet og i den bagerste del af ganen samt forstyrrelser i hjertets rytme. Man kan risikere at skulle have medicin resten af sit liv mod disse følger. Efter endt sygdom skal man være klar over, at man ikke er sikkert beskyttet mod difteri, hvis man bliver smittet igen. Derfor er det vigtigt, at man stadig bliver vaccineret mod difteri efter endt behandling ligesom alle andre.

 

Hvad kan man selv gøre for at undgå at blive smittet med difteri?

Den mest effektive måde at undgå smitte med difteri er gennem vaccination. I Danmark tilbydes alle børn vaccination mod difteri igennem det danske børnevaccinationsprogram. For at være beskyttet mod difteri resten af livet bør man blive vaccineret mod difteri hvert 10. år, hvilket gøres med samme vaccine som også indeholder stivkrampevaccinationen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *