Hvordan behandler man stivkrampe?

Kan man blive behandlet for stivkrampe?

Hvis man er uheldig at blive smittet med stivkrampe, og symptomerne viser sig, er der mulighed for behandling. Det er dog vigtigt, at diagnosen stilles hurtigt, så behandlingen kan startes tidligst muligt. Det tager i gennemsnit 4-6 uger at blive rask, hvis alt forløber, som det skal. Eftersom stivkrampe kan være livstruende på grund af kramperne, foregår behandlingen på sygehuse og primært på en intensiv afdelinger.

 

Hvordan behandler man stivkrampe?

Da stivkrampe kan være en livstruende sygdom, skal behandlingen foregå på en intensiv afdeling på et sygehus. Først og fremmest skal indgangsporten for stivkrampebakterien, hvilket kan være et sår, renses grundigt op med vand, sæbe og sprit. I nogle tilfælde skal indgangsporten renses op ved hjælp af operation. Der gives antibiotika for at dræbe stivkrampebakterien, Clostridium tetani, hvor der også gives et antitoksin for at neutralisere effekten af det toksin, som stivkrampebakterien producerer. Samtidig behandles der med medicin, som kan stoppe og kontrollere kramperne. Den unormale nerveaktivitet, som ses ved stivkrampe, forsøges kontrolleret med medicin for at undgå hjerterytmeforstyrrelser eller ændringer i blodtrykket og kropstemperaturen. Det er vigtigt, at patienten får ro, da kroppen er på hårdt arbejde. Derudover skal man være opmærksom på, at enhver påvirkning fra omgivelserne som f.eks. lys, lyd og berøring kan udløse kramper med livstruende effekt, fordi de typisk påvirker musklerne, der hjælper med vejrtrækningen. Hvis musklerne til vejrtrækningen påvirkes, lægges patienten ofte i respirator for at få hjælp til at trække vejret.

 

Hvad kan man selv gøre for at beskytte sig mod stivkrampe?

Helt generelt gælder det, at god hygiejne og oprensning af sår med vand og sæbe er med til at holde smitterisikoen for stivkrampe nede. Dog er vaccination den mest effektive forebyggelse mod stivkrampe. Vaccinationen indgår i det danske børnevaccinationsprogram og bør gives mindst hvert 10. år for at være sikker på fuld beskyttelse mod stivkrampe.

 

Hvad sker der efter, man har været smittet med stivkrampe?

Stivkrampe kan forløbe forskelligt lige fra milde til meget aggressive tilfælde. De milde tilfælde overstås på omkring 4-6 uger uden konsekvenser. Helt generelt afhænger forløbet af sygdommen af patientens alder, om man er velbefindende eller ej og sårets størrelse og type. Ved de aggressive tilfælde kan stivkrampen vare i flere måneder, og dødeligheden er høj trods behandling. Efter endt behandling for stivkrampe, kan man ikke regne med, at ens immunforsvar har opbygget et forsvar mod stivkrampebakterien, hvis man bliver smittet igen. Derfor anbefales det, at man fortsat beskytter sig mod stivkrampe med vaccination.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *