Hvordan bliver man smittet med malaria?

Malaria skyldes infektion med malariaparasitten Plasmodium, som der findes forskellige typer af. De forskellige typer findes mange steder i verden, hvilket gør, at malaria har en forholdsvis høj smitterisiko.

 

Hvordan bliver man smittet med malaria?

Man smittes med malaria via myggestik fra en myg, der selv er syg med malaria. Det er en bestemt myggeart kaldt Anopheles, som bærer malariaparasitten i sit blod, hvorfor der kun er smitterisiko i de områder, hvor denne myggeart lever.

 

Myggen selv bliver smittet med malaria ved at suge blod fra et menneske, som er smittet med malaria. På den måde forløber malariasmitten i en bestemt cyklus.

Cyklus for malariasmitten

Efter en myg har stukket og derved suget blod fra et menneske smittet med malaria, bliver malariaparasitten modnet i myggens mavesæk og spytkirtler og kan senere hen overføres til et andet menneske, når denne person bliver stukket af den pågældende myg. Inde i menneskekroppen vandrer parasitterne først til leveren og derefter over i blodet, hvor de invaderer de røde blodlegemer. I de røde blodlegemer formerer parasitterne sig. Når der er gået omkring 48-72 timer, er der blevet dannet så mange nye parasitter, at de invaderede røde blodlegemer sprænger og dermed frigør de nydannede parasitter til blodet. Denne cyklus forløber mange gange, og for hver gang dør flere og flere røde blodlegemer. Til sidst vil den smittede opleve at få blodmangel og anfald med feber og kulderystelser.

 

Kan man smitte et andet menneske direkte ved kontakt?

Hvis et menneske er smittet og syg med malaria, kan personen ikke smitte et andet menneske ved direkte tæt kontakt. Smitten skal ske via en myg, som selv er syg med malaria.

 

Hvornår er malariamyggen mest aktiv?

Malariamyggen er mest og primært aktiv fra solnedgang til solopgang hvorfor smitterisikoen er størst i dette tidstum. Derudover lever der langt flere malariamyg i lavlandet med de højeste temperaturer, og mængden af myggene er langt mindre i højderne med lavere temperaturer. Malariamyggene kan også leve indenfor, hvor de ofte gemmer sig i møbler, under sengen og inde i skabe. Samtidig bliver de også tiltrukket af lys, når mørket begynder at falde på. Derfor anbefales det ikke at tænde lyset, før man har lukket vinduer og døre. Dog bliver hotelværelser med aircondition generelt opfattet som myggefrie. Der findes næsten aldrig malariamyg i storbyer, hvorfor man næsten aldrig smittes der.

 

Hvordan kan man mindske risikoen for smitte med malaria?

Man kan mindske sin risiko for at blive smittet med malaria, hvis man

  • bruger strømper, lange bukser og langærmede bluser, når man opholder sig udendørs efter, solen er gået ned.
  • bruger myggespray – særligt når solen er gået ned, og det er blevet mørkt.
  • sover under et myggenet, som er blevet imprægneret med myggemiddel.
  • sørger for at have myggenet i vinduer og døre.

 

Ud over disse tiltag anbefales det, at man tager malariapiller, hvis man skal opholde sig i områder med høj risiko for smitte med malaria. På apoteket kan man få råd og vejledning om malariapiller.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *