Influenza kan være dødelig

Influenza er forbundet med en større dødelighed hos patienter, der i forvejen har en lidelse, der gør at de er i særlig risiko, eller fordi de har nået en alder, hvor immunforsvaret er dårligere rustet til at håndtere en influenzasygdom. I gennemsnit rammes Danmark af en influenza-epidemi hvert andet år, og i gennemsnit 1.000 patienter dør i forbindelse med en influenza-epidemi.

Influenza er sjældent den direkte dødsårsag. Typisk forværrer en influenzainfektion en allerede eksisterende lidelse, fx KOL eller en hjertelidelse, som leder til dødsfald.

 

Lettere ved at få en alvorlig lungebetændelse

Under en influenzainfektion nedsættes den generelle modstandsdygtighed for især luftvejslidelser, hvorved man har lettere ved få en lungebetændelse. En lungebetændelse kan være en særdeles alvorlig tilstand – især når patienten i forvejen er svækket pga. alder eller eksisterende sygdom.

Influenzavaccination bedste beskyttelse

En influenzainfektion er svær at bekæmpe, men der findes en vaccine, som effektivt beskytter mod influenza. Influenzavaccination tilbydes gratis hvert år til ældre og 65 år og patienter i risikogruppen.

Ældre over 65 år har generelt et nedsat immunforsvar. Mange ældre, som ellers er sunde og raske, mærker ikke dette og har derfor tendens til at ignorere faren ved influenza. Lægernes Vaccinations Organisation og Sundhedsstyrelsen anbefaler alle personer over 65 år at blive vaccineret mod influenza hvert år.