Hvordan smitter influenza?

Influenzavirusset er særdeles smitsomt. Influenzavirusset findes i luftvejene hos den smittede og smitter, når det kommer i kontakt med luftvejssystemet hos den raske. Influenza kan overføres via dråber fra nys, hoste og lignende, eller ved direkte kropskontakt, fx kys eller håndtryk, hvor hånden efterfølgende kommer i kontakt med øjne, næse eller mund. Du kan også blive smittet indirekte hvis du rører overflader, hvor virus sidder på, og efterfølgende rører ved øjne, næse eller mund.

Hvor lang tid går der fra man er smittet til man bliver syg?

Der går typisk 1-4 dage fra man er blevet smittet til man føler sig syg. Symptomerne begynder typisk pludseligt og tiltager i løbet af et par timer. Man kan smitte andre op til en dag før man føler sig syg og typisk op til en uge efter du blev syg.

Hvad er risikoen for at blive smittet?

I Danmark ser vi i gennemsnit en influenzaepidemi hvert andet år. En influenzaepidemi varer typisk 4-6 uger. Under en influenzaepidemi smittes typisk 1 ud af 5 danskere – og ca. 1.000 danskere dør som følge af sygdommen. Derfor anbefaler Lægernes Vaccinations Organisation og Sundhedsstyrelsen at patienter over 65 år, astmatikere og andre kronisk syge bliver vaccineret hvert år med en gratis influenzavaccination.

Hvordan undgår man at blive smittet?

Du kan ikke beskytte dig mod influenza, som overføres fra små dråber i luften, men du kan beskytte dig selv og andre ved at vaske hænder grundigt og evt. bruge håndsprit, samt ved at nyse i ærmet i stedet for i hænderne. Læs mere om håndhygiejne her:

Influenzavaccination er en effektiv måde at beskytte sig mod influenza, Influenzavaccination skal gives hvert år og er gratis, hvis man er i risikogruppen.

Influenzavaccination

Lægernes Vaccinations Organisation og Sundhedsstyrelsen anbefaler at patienter, der er i særlig risiko for at blive alvorligt syge af influenza, årligt lader sig vaccinere. Vaccinen er gratis for patienter i risikogruppen. Du kan se hvor du kan blive vaccineret her. Klik for at læse mere om influenzavaccination.