Om influenza-vaccination

Influenzavaccination er en effektiv beskyttelse mod influenza. Influenza er et virus, der rammer luftvejene. Influenza er som regel en ufarlig sygdom for ellers raske mennesker, men for patienter i risikogruppen er influenza en alvorlig sygdom.

I Danmark optræder influenza i vinterhalvåret, og under en influenzaepidemi smittes i gennemsnit 1 million danskere svarende til hver 5. dansker. 1.000 danskere dør i gennemsnit i forbindelse med en influenzaepidemi.

Risikogrupper

Følgende patientgrupper er i særlig risiko for at blive alvorligt syge af influenza og tilbydes derfor årligt en gratis influenzavaccination:

Hvert år ændrer influenzavirusset sig så forrige års vaccine ikke længere er effektiv. Det betyder at sidste års vaccine ikke virker, og derfor skal man have en influenzavaccine hvert år.

Bivirkninger

Influenzavaccinen er meget sikker (også for gravide). Bivirkninger i forbindelse med en influenzavaccination er relativt sjældne. De mest almindelige bivirkninger er rødme og hævelse ved indstiksstedet og influenzalignende symptomer. Disse symptomer varer sjældent mere end par dage.

En influenzavaccination kan ikke give influenza. De influenzalignende symptomer, som af og til ses, skyldes at immunforsvaret reagerer på vaccinen på samme måde som hvis immunforsvaret havde været udsat for et rigtigt influenzavirus. For nogle reagerer immunforsvareret så kraftigt at det føles som om man er blevet rigtig syg. Disse influenzalignende symptomer er som regel langt mildere og varer typisk kun 1-2 dage. Det er desværre ikke muligt at forudsige hvem der oplever symptomer og hvem der ikke gør.

Gratis influenzavaccination

Lægernes Vaccinations Organisation og Sundhedsstyrelsen anbefaler at patienter, der er i særlig risiko for at blive alvorligt syge af influenza, bliver vaccineret hvert år mod influenza. En influenzavaccination er gratis for patienter i risikogruppen.