Sådan undgår du rejsediarré og kolera på ferien

Rejsediarré forekommer hyppigt på feriedestinationer, der er populære blandt danske rejsende, blandt andet lande i Asien og Afrika. Kolera er en alvorlig sygdom, der heldigvis er sjælden for almindelige turistrejsende. Planlægger du dog en tur til et risikoområde, er det en god idé at undersøge hvilke forholdsregler du bør tage på rejsen, for at undgå at blive syg. Er du i tvivl, så kig forbi dit nærmeste apotek, hvor du kan få hjælp og vejledning til bedst mulig forebyggelse af rejsediarré og kolera, samt andre rejserelaterede sygdomme.

Hvad er rejsediarré?

Rejsediarré er en akut diarré sygdom, der opstår når du kommer i kontakt med bakterier, vira eller parasitter, som ikke findes herhjemme. Risikoen for sygdommen er højst i ‘lavindkomstområder’, eksempelvis Sydøstasien, Afrika, Mellemøsten og Latinamerika.

På ferie bliver de fleste oftest smittet med rejsediarré gennem forurenet mad og vand, og dårlig hygiejne i forbindelse med madlavning er altså en vigtig årsag til sygdommen.

De typiske symptomer på rejsediarré er cirka fire til fem løse afføringer pr. dag, mavekneb, kvalme og eventuel feber, og varer ofte maksimum fem dage. Nogle kan dog blive så påvirkede, at de bliver nødt at være sengeliggende i en kort periode. Oplever du blod i afføringen, dehydrering eller høj feber, bør du straks søge læge.

Hvad er kolera?

Kolera er, ligesom rejsediarré, en akut diarré sygdom, og opstår på grund af en bakterie. Sygdommen optræder i epidemier, især på steder med dårlige sanitære forhold, og i situationer, hvor mange mennesker er samlet på små områder, eksempelvis flygtningelejre.

Du kan få kolera gennem mad, forurenet vand eller hvis du har været i kontakt med en smittet person. Tiden fra du bliver smittet til sygdommen bryder ud er mellem 12 timer og fem dage.

De typiske symptomer på kolera er pludselig, kraftig og hyppig diarré (op til en liter pr. time), væskemangel, lavt blodtryk, kvalme og opkast. Sygdommen er alvorlig, idet den hurtigt kan forårsage stort væsketab og blive livsfarlig. Oplever du nogle af symptomerne for kolera, bør du derfor straks søge læge.

Kan man blive vaccineret mod rejsediarré og kolera?

Der findes en vaccine mod kolera, som også har vist sig at have en beskyttende virkning over for ETEC, som er dén bakterie, der oftest forårsager rejsediarré.

Vaccinen giver ca. 80 % beskyttelse mod kolera, mens den i nogen grad også har en beskyttende effekt mod rejsediarré.

Selve vaccinen er et pulver, der skal opløses i et glas vand og drikkes lige efter. Da vaccinen ikke er en injektion, er den derfor helt smertefri. Du kan få vaccinen på apoteket af uddannet personale.

Hvad kan du selv gøre for at undgå rejsediarré og kolera på ferien?

For at undgå rejsediarré og kolera, så du kan nyde din ferie, anbefales det, at du træffer nogle forholdsregler både før og under din rejse. Det anbefales, at du:

– køber og drikker vand på flaske, og undgår drikkevand fra vandhanen

– vasker hænder ofte (vand og sæbe)

– bruger håndsprit med minimum 60 % alkohol (kan købes på apoteket)

– undgår isterninger, der er lavet af postevand

– undgår at spise rå eller dårlig stegt/kogt kød, fisk og skaldyr

– undgår at spise salater og uskrællet frugt

– undgår upasteuriserede mælkeprodukter

– undgår kolde saucer og salsa

– undgår mad, som er kogt og genopvarmet

– er særlig opmærksom på hygiejnen, hvis du spiser ude

Hvad kan du gøre, hvis du har fået diarré?

Selvom du træffer forholdsregler på rejsen, er der desværre stadig en mindre risiko for diarré på din ferie. Det er derfor en god idé at overveje følgende, i tilfælde af, at du skulle få diarré under rejsen:

– medbring et diarrémiddel, som kan stoppe symptomerne (kan fås på apoteket)

– lav en væskeerstatning eller køb den færdiglavet på apoteket inden ferien

– drik rigeligt med væske, gerne juice, sodavand og suppe

– undgå mælk, indtil afføringen har været normal i cirka en dag

Vidste du…

Forurenet mad og drikke forårsager ikke kun kolera og rejsediarré, men er også en hyppig årsag til mange andre rejserelaterede sygdomme, blandt andet hepatitis A og tyfus. Det anbefales derfor, at du undersøger risikoen for sygdomme på din feriedestination, så du kan forebygge dem på bedst mulig måde. Har du brug for hjælp, kan du tale med en af vores uddannede vaccinatører. Sammen lægger I en vaccinationsplan, der giver optimal beskyttelse, og du kan herefter nemt blive vaccineret på apoteket. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *