Tyfus vaccination

Tyfus skyldes infektion med bakterien Salmonella Typhi, som kan give betændelse i mave- og tarmslimhinden. Bakterien smitter hovedsageligt gennem foruret vand og fødevarer, men kan også smitte direkte fra person til person. WHO har anslået, at der er ca. 22 millioner smittetilfælde af tyfus hvert år og ca. 200.000 dødsfald. Tyfus er hyppigt forekommende og findes særligt i Indien, Pakistan og Sydøstasien samt tropiske dele af Afrika. Tyfus er en alvorlig sygdom, som uden behandling har en dødelighed på 20 %. Det anbefales derfor, at man bliver vaccineret, hvis man overvejer at rejse til et land med høj forekomst af tyfus.

 

Hvornår skal man vaccineres mod tyfus?

Du bør i god tid forud for din rejse undersøge, hvilke vaccinationsanbefalinger, som gælder for den pågældende destination. 

Vaccination mod tyfus bør ske helst 2 uger før afrejse. Der findes to forskellige typer af vacciner mod tyfus: Typhin Vi® og Vivotif®

Typhim Vi®-vaccinen indeholder ”rester” af tyfusbakterier og skal sprøjtes ind i skuldermusklen.

Efter vaccinationen er man beskyttet 70 % mod tyfus i 3 år. Efter 3 år anbefales det at få en ”booster-vaccination” for at holde beskyttelsen ved lige.

Vivotif®-vaccinen består af tyfus piller (kapsler), som indeholder levende, men svage tyfusbakterier. Vaccinationen består i at synke 1 kapsel på dag 1, 3 og 5. Kapslerne synkes hele, og der bør gå mindst 1 time før et måltid indtages. Efter vaccinationen er man beskyttet 70 % mod tyfus i 1 år. Herefter anbefales revaccination med 3 nye kapsler hvert år.

De to vacciner beskytter lige godt, men Typhim Vi® anbefales over Vivotif®, da denne beskytter i længere tid, og effekten af vaccinen ikke påvirkes af tarmens optagelsesevne, måltider eller brug af antibiotika under vaccinationsperioden.

Børn mellem 1-15 år bør også vaccineres inden afrejse. De bør vaccineres med Typhim Vi®, da Vivotif® indeholder blødgørende stoffer (dibutylphthalater) over det tilladte niveau for børn.

Personer, som er i behandling med mavesyrehæmmende medicin, er i øget risiko for tyfus-infektion og bør være ekstra opmærksomme på at blive vaccineret.

Gravide bør informere om sin graviditet og rådføre sig med vaccinatøren på apoteket inden vaccination, da der kan være forhold i forbindelse med rejsen og vaccinen, som skal tages i betragtning.

Personer med mavetarminfektion, feber, diaré, opkast og/eller er i antibiotikabehandling bør udskyde vaccination.

 

Hvilke bivirkninger kan man opleve i forbindelse med tyfus vaccinen?

De to forskellige tyfus-vacciner har samme beskyttelseseffekt, men bivirkningerne er forskellige. Ved Typhim Vi®-vaccinen kan man opleve ømhed og rødme ved indstiksstedet samt hovedpine, utilpashed og feber. Ved Vivotif®-vaccinen forekommer symptomer som forbigående feber, mavesmerter, kvalme, diarré, opkastning, hovedpine og udslæt hos 1-10 %.

 

Hvor længe holder tyfus vaccinen?

En vaccination mod tyfus giver en beskyttelse på 70 %. Beskyttelsen varer i 3 år ved Typhim Vi®-vaccinen og 1 år ved Vivotif®-vaccinen. Herefter anbefales det at blive vaccineret igen. Hvis man bor og opholder sig i lande, hvor tyfus er almindeligt forekommende, anbefales revaccination af Vivotif® imidlertid først efter 3 år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *