Vaccination mod rabies (hundegalskab)

Rabies også kaldt hundegalskab forårsages af et virus, som primært overføres til mennesker fra hunde. Virusset er årsagen til en meget farlig infektion i kroppen, der bl.a. kan påvirke nervebanerne. Virusset findes i store dele af verden, men særligt i Sydøstasien, Afrika og Sydamerika. Hvis man først udviser symptomer på sygdommen, kan man ikke længere behandles, og næsten alle dør inden for ganske kort tid. Rabies er altså en vigtigt sygdom at blive vaccineret imod, hvis man er i risiko for at blive smittet.

 

Hvem anbefales at blive vaccineret?

På verdensplan bliver omkring 50.000 mennesker hvert år smittet med rabies og dør af sygdommen. Virusset findes almindeligvis blandt pattedyr især hunde, katte, flagermus, ræve og gnavere. Dog er det oftest hunde, som er årsagen til, at mennesker bliver smittet, hvilket sker via bid eller slik og krads på ikke-intakt hud som sår og rifter. Det er særligt i Sydøstasien, Afrika og Sydamerika, at virusset og dermed smitterisikoen er udbredt, men sygdommen findes dog også i Europa og Nordamerika. På baggrund af virussets udbredelse i verden og smittevej, bør man overveje at blive vaccineret, hvis: – man skal opholde sig på landområder i Sydøstasien, Afrika og Sydamerika i over længere tid. – man hyppigt er i tæt kontakt med pattedyr særligt hunde. – er rygsækrejsende særligt i lande med høj forekomst af rabies. – man er et barn under 5 år, fordi man er i større risiko for at blive smittet f.eks. pga. ikke-gennemtænkt kontakt med hunde, og at børn ikke altid kan fortælle, at de er blevet bidt. – man på sin rejse har mere end 24 timer til ordentlig lægehjælp.

Omkring 150-200 danskere bliver hvert år bidt af et dyr, som er mistænkt for at være smittet med rabies, hvorefter de er blevet sat i behandling for sygdommen. Statistikker viser dog, at det er sjældent, at det er turister, som er blevet smittet og dør af sygdommen. Derfor anbefales vaccinen næsten aldrig til helt almindelige turistrejser, som foregår på hoteller og resorts.

Ud over at have en forebyggende beskyttende effekt, kan vaccinen også anvendes som behandling imod rabies ved smitte. Derfor anvendes vaccinen også til smittede personer. Her er det vigtigt med tidlig behandling, før symptomerne opstår, da behandlingen så er livreddende. Når symptomerne først er opstået, er sygdommen nær 100 % dødelig.

 

Hvornår skal man vaccineres imod rabies og hvor længe beskytter vaccinen?

Eftersom rabies-vaccinen er en forebyggende vaccination, skal den gives, før man udsættes for smitte for at have optimal beskyttende effekt. Den gives som en indsprøjtning, der indeholder et dræbt rabies-virus. Vaccinationsprogrammet for rabies består af 2 doser, som skal gives med minimum 7 dages mellemrum.

Beskyttelsen er livslang, selvom man er blevet vaccineret, skal man stadig søge læge, hvis man bliver bidt af et pattedyr i et område med risiko for rabies. Det skyldes, at selvom man er blevet vaccineret, så behandler man alligevel med to ekstra vaccinationer ved risiko for smitte, da rabies er en meget dødelig sygdom. Disse vaccinationer gives på dag 0 og 3 efter udsættelsen for smitte.

 

Hvad bør man ellers gøre for at beskytte sig imod rabies?

Ud over vaccination er det også vigtigt, at man er særlig opmærksom på at undgå at blive bidt af et pattedyr. Da man sjældent ved, om et dyr er smittet eller ej, anbefales det, at man holder afstand til alle pattedyr i lande og områder, hvor rabies er udbredt. Hvis man alligevel er uheldig og bliver bidt af et pattedyr fra et områder med risiko for rabies, skal man straks vaske såret grundigt med vand og sæbe. Derudover skal man med det samme tage kontakt til en læge, som kan hjælpe med at vurdere, om man skal behandles yderligere. Denne behandling kan består af rabies-vaccination eller antistoffer samt vaccination.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *