Vigtige vaccinationer at overveje denne vinter
Vintermånederne kan bringe hygge og samvær, men de er også højtid for sæsonbetingede sygdomme, især når det gælder influenza og andre infektioner. For at beskytte dig selv og dine nærmeste er det værd at overveje visse vaccinationer, som kan hjælpe med at reducere risikoen for sygdom. Her er en guide til de vigtigste vaccinationer, du bør overveje denne vinter.
Influenzavaccinen
Hvem bør overveje den?
- Ældre (65+ år)
- Gravide
- Personer med kroniske sygdomme (fx diabetes, hjerte-kar-sygdomme, lungesygdomme)
- Sundhedspersonale
- Personer med svækket immunsystem
Hvorfor tage influenzavaccinen?
Influenzavirus muterer hvert år, hvilket betyder, at selvom du fik en influenzavaccine sidste år, er det nødvendigt at blive vaccineret igen i år for at få beskyttelse mod de nye virusstammer. Vaccinen kan ikke kun beskytte dig mod at blive syg, men også reducere risikoen for komplikationer såsom lungebetændelse, som kan være farlige, især for ældre og personer med kroniske sygdomme.
Hvornår bør du få den?
Det er bedst at få influenzavaccinen i efteråret, før influenzasæsonen topper, typisk mellem oktober og november, men det er aldrig for sent at blive vaccineret senere på vinteren. Er du ikke blevet vaccineret og oplever symptomer på influenza, kan du bruge symptomguiden.dk til at få et overblik over, hvilke symptomer der kan være forbundet med hvilke sygdomme.
COVID-19-vaccinen (og Boostere)
Hvem bør overveje den?
- Alle voksne og unge over 12 år
- Personer med kroniske sygdomme eller svækket immunsystem
- Ældre og sundhedspersonale
Hvorfor tage COVID-19-vaccinen?
Selvom mange er vaccineret mod COVID-19, kan immuniteten aftage over tid. Derfor anbefaler sundhedsmyndighederne en booster-dosis, især til udsatte grupper, for at opretholde en stærk beskyttelse mod alvorlig sygdom. Efterhånden som nye varianter af COVID-19 opstår, tilpasses vaccinerne for at give bedre beskyttelse.
Hvornår bør du få den?
Vaccinen tilbydes normalt fra sensommeren til det tidlige efterår, så du er godt beskyttet, når vinteren rammer.
Pneumokokvaccinen (Lungebetændelsesvaccine)
Hvem bør overveje den?
- Ældre (65+ år)
- Personer med kroniske sygdomme som KOL, astma eller hjertesygdomme
- Børn under 2 år
Hvorfor tage pneumokokvaccinen?
Pneumokokbakterier kan forårsage alvorlige infektioner som lungebetændelse, meningitis og blodforgiftning (sepsis). Vaccination mod pneumokokker kan reducere risikoen for disse alvorlige sygdomme, især for ældre og personer med nedsat immunforsvar.
Hvornår bør du få den?
Denne vaccine kan gives året rundt, men det kan være en god idé at få den inden vintermånederne, hvor risikoen for luftvejsinfektioner er højere.
RS-virus-vaccinen (Respiratorisk Syncytialvirus)
Hvem bør overveje den?
- Ældre over 60 år
- Spædbørn og små børn
- Personer med kroniske lunge- eller hjertesygdomme
Hvorfor tage RS-virus-vaccinen?
RS-virus kan føre til alvorlige luftvejsinfektioner som bronkitis og lungebetændelse, især hos spædbørn og ældre. En ny vaccine er blevet udviklet og godkendt til ældre, som kan være særligt udsatte i vintermånederne.
Hvornår bør du få den?
Vaccinen gives typisk i starten af vintersæsonen.
Vaccination mod skoldkopper (Varicella)
Hvem bør overveje den?
- Voksne, der ikke har haft skoldkopper
- Personer med svækket immunforsvar, som ikke tidligere er blevet vaccineret
Hvorfor tage skoldkoppevaccinen?
Selvom skoldkopper ofte betragtes som en børnesygdom, kan det være alvorligt for voksne, især hvis du har et svækket immunsystem. Vaccination kan forhindre komplikationer som lungebetændelse og helvedesild senere i livet.
Hvornår bør du få den?
Denne vaccine kan gives året rundt, men det er altid en god idé at beskytte sig før vinterens sygdomsbølge.
Andre overvejelser
Udover de nævnte vaccinationer kan det være relevant at opdatere din stivkrampe- og difterivaccine, især hvis du ikke har fået en booster inden for de sidste 10 år. Det er også klogt at sikre, at dine børnevaccinationer er ajour, da mange sygdomme, der tidligere var sjældne, er begyndt at dukke op igen. Ønsker du et stærkt immunforsvar til den kommende vinter, kan det være en god idé at få foretaget en helbredstest for at få indblik i, hvilke tiltag du kan gøre for at styrke dit immunforsvar og minimere risikoen for sygdom.
Hvor kan du få dine vaccinationer?
De fleste af disse vaccinationer kan fås hos din egen læge, på apoteker, private sundhedsklinikker eller gennem særlige vaccinationsprogrammer på arbejdspladser. Visse grupper, såsom ældre og personer med kroniske sygdomme, kan få nogle af vaccinerne gratis gennem offentlige vaccinationsprogrammer.
Derfor bør du blive vaccineret
Vaccinationer er en effektiv måde at beskytte dig selv og dine nærmeste mod alvorlige sygdomme i vintermånederne. Overvej at tale med din læge om, hvilke vaccinationer der passer bedst til dig, baseret på din alder, sundhedstilstand og livsstil. Ved at tage disse forholdsregler kan du bidrage til at holde dig selv og andre raske gennem vinterens sygdomsbølge.