Tick-Borne Encephalitis (TBE) – hvad er TBE?

Hvad er Tick-Borne Encephalitis (TBE)?

Tick-Borne Encephalitis (TBE), flåtbåren-hjernebetændelse, skovflåtencephalitis, Centraleuropæisk hjernebetændelse, Früh-Sommer-Meningo-Encephalitis (FSME) og Østeuropæisk hjernebetændelse er alle betegnelser for samme sygdom. Sygdommen er en infektion i selve hjernevævet, hjernehinderne og rygmarven, som opstår efter overførsel af TBE-virusset via flåtbid. Flåtarten er den samme som den, der overfører bakterien, der forårsager sygdommen Borrelia.

 

Hvor i verden er der risiko for smitte med Tick-Borne Encephalitis (TBE)?

I Danmark er der risiko for smitte med TBE på Bornholm. I Nordsjælland er der set to sygdomstilfælde. Modsat ses TBE forholdsvis hyppigt i den sydvestlige del af Finland og i nogle områder af Sverige som omkring Stockholm, på Øland og Gotland og på den østlige side af Mälaren. Der er også øget risiko for smitte med TBE i f.eks. Baltikum, Rusland, Balkan, Sibirien og i visse dele af Tyskland og Østrig. I nogle områder af Centraleuropa ses sygdommen kun i bestemte perioder af året som f.eks. hvert forår og sommer, men i et begrænset omfang. Igennem de sidste par år ses TBE oftere i Nordeuropa end tidligere, hvilket højst sandsynligt skyldes klimaændringer med varmere vintre, der har givet bedre leveforhold for flåterne. Helt generelt gælder det, at i de lande og landeområder, hvor der er risiko for smitte med TBE, er risikoen ekstra stor i skov- og kratområder, fordi dette er levestedet for mange flåter.

 

Hvordan bliver man smittet med Tick-Borne Encephalitis (TBE)?

Man bliver smittet med TBE-virusset via flåtbid af en flåt, der selv er smittet med TBE-virusset. Selve virusset findes hyppigst hos rådyr, små gnavere især mus og husdyr som katte. Flåten bliver smittet med TBE-virus ved at suge blod fra et smittet dyr. Herefter kan flåten bide mennesker og føre smitten videre, men der ses ikke smitte fra menneske til menneske. Ved bid kan flåten overføre TBE-virusset med det samme. Dette er modsat Borrelia-bakterien, som overføres meget langsommere via flåtbid. Da flåter lever bedst i områder med fugtige skovbunde, åben mark og buskads skal man være særlig opmærksom på smitte ved ophold disse steder. Derudover findes der særligt mange flåter fra maj til oktober.

 

Hvilke symptomer ses ved smitte med Tick-Borne Encephalitis (TBE)?

Fra man bliver smittet til, at de første symptomer viser sig, går der oftest omkring 10-14 dage. Denne periode kaldes for inkubationstiden. De første symptomer ved smitte med TBE kan minde meget om influenza. Symptomerne ses hos ca. 25 % af de smittede, mens resten ikke oplever nogle symptomer, og sygdommen blot går over af sig selv. Sygdomsforløbet for TBE kan inddeles i to faser:

Fase 1 I fase 1 kan der opleves feber, træthed, hovedpine og smerter i musklerne. Hos 75 % forsvinder symptomerne efter 4-5 dage, hvorefter man bliver rask. Hos de andre 25 % går sygdommen over i fase 2, hvilket sker efter en symptomfriperiode på omkring en uge.

Fase 2 I fase 2 påvirker TBE-virusset rygmarven og hjernens hinder og væv. Betændelsen i hjernevævet er en hjernebetændelse og kaldes for encephalitis. Symptomer på hjernebetændelse er voldsom hovedpine, svimmelhed, kvalme med opkastninger, nakkestivhed, føleforstyrrelser, psykiske symptomer og eventuelt kramper og muskelsvækkelse.

Få vil ende med at få varige mén og omkring 1-2 % risikerer at dø. Det er særligt voksne over 60 år, som er overfølsomme over for TBE-virusset og derfor bliver hårdest ramt. Modsat oplever børn ofte et langt mildere sygdomsforløb.

 

Hvornår bør man vaccineres mod Tick-Borne Encephalitis (TBE)?

Vaccination er en effektiv og sikker måde, hvorpå man kan beskytte sig mod smitte med TBE-virusset. Alligevel anbefales det, at man stadig beskytter sig mod selve flåtbid ved blandt andet at anvende lange bukser, støvler og langærmede trøjer, hvis man opholder sig i områder med mange flåter som skove og krat. Vaccinen kaldes TicoVac® og består af en inaktiveret form af selve TBE-virusset, så kroppen efter endt vaccination kan danne antistoffer mod virusset. Disse antistoffer kan angribe virusset, hvis man senere bliver udsat for smitte. Det anbefales, at man bliver vaccineret 14 dage inden afrejse. Børn fra 1-15 år får halv voksendosis, men følger ellers samme vaccinationsprogram som voksne. Omvendt skal voksne over 60 år følge et andet vaccinationsprogram for TBE, men får stadig samme voksendosis af TicoVac®-vaccinen. For begge vaccinationsprogrammer gælder det, at man skal have mindst to doser af vaccinen for at opnå fuld beskyttelse i den aktuelle flåtsæson. Herefter kan der gives flere doser af vaccinen over flere omgange, så man er beskyttet mod TBE i længere tid.

Det anbefales, at voksne og børn, der ofte opholder sig i skov- og kratområder som f.eks. sommerhuse, skovbørnehaver, skovarbejde og jagtområder bliver vaccineret, da mange flåter lever her. Det gælder særligt, hvis det er i områder og lande med høj forekomst af TBE. Der findes bivirkninger til vaccinen, hvor de mest almindelige er hævelse, rødme og ømhed ved indstiksstedet. Nogle oplever at få kortvarig hovedpine, smerter i leddene og utilpashed. Helt alvorlige bivirkninger er meget sjældne. Ved graviditet og amning er det vigtigt, at man gør vaccinatøren opmærksom på sin situation.

Hvis du er medlem af ”Sygeforsikringen Danmark” kan du få dækket 50 % af dine udgifter til rejsevaccinationer.

 

Andre gode råd til at undgå smitte med Tick-Borne Encephalitis (TBE)

Ud over vaccination er der andre måder, hvorpå man kan forebygge smitte med TBE, hvilket særligt anbefales, hvis man opholder sig meget i skove- og kratområder. Man bør tildække kroppen med tøj som bukser, langærmede trøjer, strømper og støvler. Derudover bør man så vidt, det er muligt, opholde sig på midten af stierne i skove- og kratområderne og dermed undgå tæt kontakt med for eksempel buskadser, hvor flåterne ofte lever. Endeligt bør man ofte kontrollere sin hud for flåter og børste dem af, hvis der er nogle. Hvis man alligevel er uheldig at blive bidt, anbefales det, at man fjerner flåten hurtigst muligt, hvilket kan gøres med en pincet. Dog skal man være klar over, at selve TBE-virusset overføres til mennesker inden for ganske få minutter.

 

Hvordan stiller man diagnosen Tick-Borne Encephalitis (TBE)?

Sygdommen TBE diagnosticeres ved påvisning af selve virusset eller af antistoffer mod TBE-virusset i blod eller rygmarvsvæske. Hvis man tager to blodprøver med to ugers mellemrum, kan der ved smitte højst sandsynligt ses en stigning af mængden af antistoffer mod virusset som tegn på, at kroppen er ved at bekæmpe virusset. Ofte er det kun halvdelen af de smittede, som har bemærket, at de er blevet bidt af en skovflåt. Derfor kan man ikke stille diagnosen uden en blodprøve. Blodprøven tages ved symptomer på TBE, hvor et af formålene også er at udelukke andre infektionssygdomme, som kan forårsage lignende symptomer.

 

Kan man blive behandlet efter smitte med Tick-Borne Encephalitis (TBE)?

Der er ikke en specifik behandling af TBE, men i de fleste tilfælde går sygdommen helt over af sig selv. Sværhedsgraden af sygdomsforløbet øges med alderen, så TBE er farligere for ældre. Dog kan der opstå kroniske skader og mén som for eksempel hørenedsættelse og koncentrationsbesvær. Da TBE skyldes smitte med et virus, hjælper det ikke at give antibiotika, som nedkæmper bakterier. I stedet for er behandlingens formål at forhindre alvorlige skader og mén efter smitte. Hvis sygdommen udvikler sig til hjernebetændelse, er det vigtigt, at der sker en hurtig indlæggelse på sygehuset. På grund af den manglende specifikke behandling anbefales det, at man forebygger smitte ved at undgå flåtbid og blive vaccineret, særligt hvis man skal opholde sig i områder med mange flåter som skove og krat.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *