Tyfus – hvad er det?

Tyfus skyldes infektion med bakterien Salmonalle Typhi, som gennem forurenet vand og mad trænger ind igennem mavetarmslimhinden og ned i det dybere væv. Herfra kan den spredes videre til blodbanen, og man begynder at få symptomer på sygdommen. Fra blodet spredes tyfusbakterierne rundt til andre dele af kroppen f.eks. til knoglemarv, lever og galdeveje. I Danmark og den vestlige verden er der generelt set en lav forekomst af tyfus pga. gode sanitære og hygiejniske forhold.

 

Hvordan smitter tyfus?

Tyfus er hyppigt forekommende på verdensplan og findes særligt i Indien, Pakistan og Sydøstasien samt tropiske dele af Afrika. WHO har anslået, at der er ca. 22 millioner smittetilfælde af tyfus hvert år. I Danmark er der omkring 15-20 indberettede tilfælde om året, næsten alle er blevet smittet i udlandet. Modsat andre salmonellabakterier som findes blandt dyr, forekommer tyfus kun hos mennesker, som derfor også er de eneste, der kan smitte andre. Tyfusbakterier udskilles med afføringen og kan derved smitte andre. Smitte sker særligt gennem kød, som ikke er stegt tilstrækkeligt, æg, salat og grøntsager. Folk, som bor under dårlige sanitære og hygiejniske forhold, har generelt en øget risiko for at blive smittet.

 

Hvad er symptomerne på tyfus?

Tyfus giver en betændelse i mavetarmslimhinden. Symptomerne kommer ca. 7-14 dage efter smitte og kan opdeles i 2 faser. I den første fase af sygdommen, som ca. varer en uge, kan man opleve influenzalignende symptomer i form af hovedpine, feber, nedsat appetit, hoste samt forstoppelse.

I anden fase bliver feberen højere, og der kommer diarréer, som enten kan ligne ærtesuppe eller være blodig. Denne fase varer som regel 2-3 uger og herefter bedres tilstanden efterhånden. Tyfus er dog en alvorlig sygdom, som ubehandlet har en dødelighed på 10-20 %. Dette skyldes, at der kan opstå kraftige blødninger fra tarmen eller ligefrem gå hul på tarmen med spredning af bakterierne til andre indre organer i kroppen.

 

Forebyggelse og behandling af tyfus

Tyfus kan behandles med antibiotika og væske. Indlæggelse er ofte nødvendig, da medicinen skal gives direkte ind i en blodåre. Indlæggelsen varer omkring 10 dage, og man bliver isoleret fra andre patienter for at undgå smitte. Helbredelsesmulighederne i Danmark er gode. For at undgå smitte, når man befinder sig i risikoområder, bør man sørge for, at kød og æg er kogt/stegt tilstrækkeligt samt undlade at drikke vand direkte fra vandhanen. Tyfus kan desuden forebygges effektivt ved vaccination. Der findes to vacciner. Beskyttelsen for dem begge er omkring 70 %. Vaccination anbefales til folk som skal opholde sig i længere tid i områder, hvor tyfus forekommer hyppigt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *