Stivkrampevaccination af børn

Stivkrampe er en alvorlig sygdom, som kan være dødelig. Derfor har man i Danmark valgt at gøre vaccination mod stivkrampe til en del af det danske børnevaccinationsprogram, som tilbydes til alle danske børn.

 

Det danske børnevaccinationsprogram

I Danmark bliver alle børn tilbudt vaccination mod stivkrampe som en del af det danske børnevaccinationsprogram. Vaccinationen mod stivkrampe gives ved 3, 5 og 12 måneders alderen. Ved vaccination gives stivkrampevaccinationen i kombination med: – Difteri – Kighoste – Polio, – Hæmophilus influenza type B – Pneumokokker. Når barnet fylder 5 år tilbydes en revaccination af stivkrampen. En revaccination betyder, at man fornyer en vaccination, så den kan fortsætte med at beskytte mod den pågældende sygdom. I Danmark kan stivkrampe revaccineres med en vaccination hvert 10. år, hvis man har fuldført det danske børnevaccinationsprogram. Primært skal stivkrampevaccinationerne, som er en del af det danske børnevaccinationsprogram gives hos egen læge, men de efterfølgende revaccinationer kan gives på apoteket.

 

Bivirkninger ved vaccination

I Danmark bliver der årligt kun anmeldt få bivirkninger til stivkrampevaccinationen. De hyppigste er rødme, hævelse, ømhed og varme omkring vaccinationsstedet. Typisk varer disse gener i et døgn. I sjældnere tilfælde kan barnet opleve temperaturstigning, som kan føre til feberkramper. I Danmark er der ikke blevet anmeldt hverken dødsfald eller varige skader hos børn, som er blevet vaccineret mod stivkrampe.

 

Hvad kan man ellers selv gøre?

Ud over vaccination bør man altid vaske sår, særligt store sår, med vand og sæbe for at mindske risikoen for smitte. Hvis det er mere end 10 år siden, at man sidst fik en stivkrampevaccination eller ikke kan huske, hvornår man fik sin sidste stivkrampevaccination, bør man straks få vaccinen. Dette gælder særligt ved store sår og udlandsrejse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *