Hvilke forskellige typer malaria findes der?

Sygdommen malaria kan overordnet inddeles i to sygdomsforløb: Et godartet og et ondartet. Som navnet siger, er den ondartede malaria den mest alvorlige. Det, der afgør, hvilket sygdomsforløb man udvikler, afhænger af hvilken malariaparasit man bliver smittet med af den myg, der stikker. Malariaparasitten kaldes Plasmodium, og der findes fem forskellige typer af den:

  1. Plasmodium vivax
  2. Plasmodium malariae
  3. Plasmodium ovale
  4. Plasmodium falciparum
  5. Plasmodium knowlesi

De fire første (Plasmodium vivax, malariae, ovale og falciparum) skaber kun sygdom hos mennesker, hvorimod den femte (Plasmodium knowlesi) primært findes blandt aber, men kan blive overført til mennesker.

Hvad er en malariaparasit?

Overordnet er en parasit en encellet lille organisme, der lever i andre organismer. I dette tilfælde er den anden organisme mennesker og myg. Når en parasit lever i andre organismer, er det på bekostning af den anden organisme. Det vil sige, at parasitten bl.a. får sin næring ved at tage det fra sin værtsorganisme, og ”forholdet” er dermed kun til gavn for parasitten. Malariamyggene, Anopheles, bliver smittet med malaria, når de suger blod fra et menneske, som er smittet med malaria og derfor har malariaparasitterne i sit blod. I myggen udvikler parasitten sig, så den efter omkring 10 dage er modnet til det stadie, der er smitsomt for mennesker. Herefter vil parasitterne videremodne sig i det smittede menneske. Denne modning vil først ske i leveren, og efter ca. en til fire uger vil den træde ud i blodbanen og invadere de røde blodlegemer. Inde i de røde blodlegemer vil parasitten yderligere dele og formere sig, så antallet af malariaparasitter stiger. Når parasitterne har været inde i de røde blodlegemer i omkring 48-72 timer vil den store mængde af parasitter få de røde blodlegemer til at sprænge, hvilket resulterer i, at en ny stor mængde parasitter frigives til blodbanen som derved kan invadere flere af de røde blodlegemer. For hver gang en ny stor mængde af parasitter frigives til blodbanen vil den smittede opleve høj feber og influenzalignende symptomer. Frigivelsen resulterer også i, at der for hver gang mangler flere og flere røde blodlegemer, hvilket kan resultere i en alvorlig blodmangel. De to malariatyper Plasmodium vivax og Plasmodium ovale adskiller sig fra de andre malariatyper ved, at de har et specielt stadie i deres livscyklus, hvor de kan opholde sig i leveren i lang tid uden, at den smittede har nogle symptomer. Pludseligt flere måneder efter smitte kan de bryde ud og forårsage sygdom hos den smittede. Der kan ses tilbagefald i helt op til fem år efter smitte.

 

Hvor findes de forskellige typer malaria henne af i verden?

Malaria er en af de mest udbredte infektionssygdomme i verden og findes i ca. 91 af verdens lande. Overordnet findes Plasmodium vivax og Plasmodium falciparum i de fleste malariaområder. Dog er Plasmodium vivax sjælden i Vestafrika. Malariaparasitten Plasmodium malariae er også meget udbredt i verden, men er sjældent årsag til importeret malariasygdom i Danmark. Plasmodium ovale er ret sjælden, men har sin største udbredelse i Vestafrika. Plasmodium knowlesi er ligeledes sjælden og vides kun at leve i Sydøstasien særligt Borneo. Ved at få sig et overblik over, hvor der er lav og høj risiko for malariasmitte, kan man finde ud af, hvordan det er nødvendigt at beskytte sig mod malaria på sin rejse.

 

Hvilke af malariatyperne er farligst?

Af de fem malariaparasitter er det Plasmodium Falciparum og den meget sjældne Plasmodium knowlesi, som forårsager den mest alvorlige malariainfektion, som kan forårsage funktionssvigt af mange af kroppens organer og som kan være dødelig. Det er denne malariaform, der kaldes for ondartet (malign) malaria. De resterende parasitformer forårsager den godartede (benigne) malariaform med et noget mildere sygdomsforløb.

Til trods for de forskellige sygdomsforløb kan alle malariaformer behandles, hvis der gives den korrekte behandling med tidlig opstart.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *