Vaccination mod hepatitis A

Hepatitis A-virus er et virus, der kan give betændelse i leveren. Det smitter hovedsageligt gennem forurenet drikke- og fødevarer og er en af de hyppigste fødevareoverførte sygdomme på verdensplan. WHO har anslået, at der er ca. 1,4 millioner smittetilfælde af hepatitis A hvert år. Det findes i særlig høj grad i Asien, Afrika og Sydamerika på grund af dårlige sanitære og hygiejniske forhold, men findes i øvrigt også i store dele af verden, for eksempel er det ret almindeligt i Østeuropa. Der findes ingen specifik behandling af hepatitis A, hvorfor det anbefales, at man bliver vaccineret, hvis man overvejer at rejse til et land med høj forekomst af hepatitis A.

 

Hvornår skal man vaccineres mod hepatitis A?

Du bør i god tid forud for din rejse undersøge, hvilke vaccinationsanbefalinger som gælder for den pågældende destination. Se anbefalinger her: Find vaccinationsanbefalinger til din rejse her.

Vaccinen mod hepatitis A kan gives kort før afrejse, da den virker før, man når at få symptomer. Hepatitis A vaccinationen består af to vacciner, der gives med mindst 6 måneders interval. Anden vaccine også kaldet booster-vaccinen kan imidlertid gives op til 10 år efter første dosis. Den første vaccine giver en 100 % beskyttelse mod hepatitis A i 12 måneder. Efter booster-vaccinen vil man opnå en beskyttelse mod hepatitis A i mindst 30 år.

Der findes også en vaccine, som beskytter mod både hepatitis A og B. Den kaldes Twinrix® og kræver et andet vaccinationsprogram bestående af tre vaccinationer. Det kan være en fordel at bruge dette program, hvis man skal rejse til en destination, hvor der er risiko for at blive smittet med både hepatitis A og B.

 

Der findes to forskellige vaccinationsprogrammer for kombinationsvaccinen Twinrix®:

1) Standardprogram: I standardprogrammet skal man have i alt 3 vacciner, hvor der skal gå ca. 30 dage mellem dosis 1 og 2 og mindst 5 måneder mellem dosis 2 og 3. Der kan principielt gå flere år mellem dosis 2 og 3, og man behøver således aldrig starte forfra på et vaccinationsprogram. Beskyttelsen er ved dette program 100 % mod hepatitis A og 70 % mod hepatitis B efter to doser og 100 % mod begge efter 3. dosis. Beskyttelsen varer mindst 30 år mod hepatitis A og resten af livet mod hepatitis B.

2) Fremrykket program: I det fremrykkede program skal man have i alt 4 vacciner på dag 0, 7, 21 og 365. Beskyttelsen er ved dette 100 % mod hepatitis A og 65 % mod hepatitis B efter tre doser og 100 % mod begge efter 4. dosis. Beskyttelsen varer mindst 30 år mod hepatitis A og resten af livet mod hepatitis B.

Børn mellem 1-15 år bør også vaccineres inden afrejse. De følger de samme vaccinationsprogrammer og intervaller som voksne, men vaccineres med halv dosis. Hvis man er gravid eller ammende, bør man informere vaccinatøren på apoteket omkring dette før vaccination, da der kan være forhold i forbindelse med rejsen og vaccinen, som skal tages i betragtning.

 

Hvordan virker vaccinen, og hvilke bivirkninger kan man opleve i forbindelse med hepatitis A-vaccination?

Vaccinen virker ved, at man igennem en kanyle får en lille mængde af et kunstigfremstillet hepatitis A-virus sprøjtet ind i skuldermusklen. Dermed kan immunsystemet danne et forsvar imod hepatitis A, som aktiveres, hvis man udsættes for smitte. Det aktiverede immunforsvar har en beskyttende virkning og gør, at man ikke bliver syg. De to forskellige hepatitis A-vacciner har samme effekt og bivirkninger. Man kan opleve ømhed og rødme ved indstiksstedet. Derudover kan man få symptomer på en mild influenza, hvor man kan føle sig træt og utilpas. De bivirkninger man oplever er immunforsvarets reaktion og svar på vaccinen.

 

Hvor længe holder vaccinationen med hepatitis A?

Når man har gennemført det fulde vaccinationsprogram mod hepatitis A, er man beskyttet mod sygdommen i mindst 30 år og muligvis livslangt. Dette gælder kun, hvis man har fået begge doser.

 

Hvad koster en vaccine mod hepatitis A?

Prisen på hepatitis A vaccine finder du her: Priser på vacciner. Her kan du se, hvad det koster at blive vaccineret på apoteker rundt omkring i Danmark. Hvis du er medlem af ”Sygeforsikringen Danmark” kan du få dækket 50 % af dine udgifter til rejsevaccinationer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *